متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد

عنوان : بررسی، تعیین اثر آنتی باکتریال عصاره پوست لیموترش برمیکروارگانیسم های موجود در مواد غذایی

پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد

عنوان : بررسی، تعیین اثر آنتی باکتریال عصاره پوست لیموترش برمیکروارگانیسم های موجود در مواد غذایی

برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود

(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)

تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :

(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)

چکیده

امروزه به علت مقاومت میکروارگانیسم­ها در برابر آنتی بیوتیک­ها، استفاده از گیاهان دارویی جهت دستیابی به ترکیبات جدید غلبه بر آنها، امری مهم و ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره متانولی و آبی لیموترش در برابر باکتری ها و کپک بود.  در این تحقیق ابتدا عصاره پوست لیمو به دو روش آبی و متانولی استخراج گردید. سپس غلظت­های 25/6، 5/12، 25 و 50% از عصاره­های استخراج شده تهیه گردید. در نهایت، اثر بازدارندگی هر دو نوع عصاره بر باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا تیفی، اشرشیاکلی، باسیلوس سرئوس، استرپتوکوکوس پیوژنس و قارچ آسپرژیلوس فلاووس بررسی شد. روش مورد استفاده سنجش قطر هاله مهار با روش دیسک دیفوژن بود. نتایج نشان داد عصاره متانولی استخراج شده از پوست لیموترش بیشترین و کمترین اثر بازدارندگی را به ترتیب بر روی باکتری­های استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس داشت. در همه انواع باکتریهای مورد آزمون به استثنا اشرشیاکلی، اثر بازدارندگی عصاره متانولی استخراجی بیشتر از اثر عصاره آبی بود. در مورد همه سویه­های مورد آزمون با افزایش غلظت عصاره قطر هاله بازداری نیز به شکل معنی­داری افزایش یافت.

 

واژگان کلیدی:

عصاره متانولی لیموترش، عصاره آبی لیموترش، خاصیت ضد میکروبی، روش دیسک دیفوژن،

فصل اول

مقدمه

 

  • پیش زمینه

امروزه ایمنى غذا یک مباحث مهم سلامت عمومى جامعه است. تخمین زده مى­شود که حدود %30 مردم کشورهاى صنعتى از بیمارى­هاى ناشى از غذا رنج مى­برند (بارت، 2004). طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت سالانه  9میلیون نفر در جهان جان خود را بر اثر مسمومیت­هاي ناشی از مصرف غذا و آب آلوده از دست می­دهند (اوسلاح و همکاران،2007). بیماري­هاي حاصل از مصرف غذاهاي آلوده به باکتري­هاي پاتوژن از اهمیت فراوانی در بهداشت عمومی برخوردار بوده و سالانه خسارت­هاي مالی و جانی فراوانی را به جوامع تحمیل می­نماید. به عنوان مثال در کشور کانادا هزینه درمان بیماری ­هاي ناشی از مصرف گوشت آلوده به پاتوژن­هاي غذایی، بالغ بر 500 میلیون دلار در سال می­باشد (اوسالا و همکاران، 2005). در سال 1999مرکز کنترل و پیش گیري بیماري­ها اعلام کرد که سالانه 76 میلیون نفر در ایالات متحده بر اثر پاتوژن هاي مواد غذایی بیمار می­شوند. چنین بیماري­هایی سالانه منجر به 225000 مورد بسترى در بیمارستان و 5000 مورد مرگ می­گردند. مطابق ارزیابی دپارتمان کشاورزي ایالات متحده هزینه­هاي پزشکی و زیان­هاى اقتصادى ناشى از دورریزى مواد غذایى ایجاد کننده بیماري غذایی در محدوده 5/6 تا 9/34 بیلیون دلار در هر سال است (وحیدی و همکاران، 2002).

با توجه به اين گزارش­ها و لزوم تأمين امنيت  غذايي جامعه، توليد مواد غذايي سالم، ايمن و  با كيفيت يكي از اهداف مهم توليد كنندگان مواد غذايي به شمار مي­رود (شهنیا و خاکسار، 1391). بنابراین هنوز به روش­هاى جدید جهت کاهش یا حذف پاتوژن­هاى غذایى در حد امکان در ترکیب با روش­هاى موجود نیاز مى­باشد (بارت،2004).

از آنجا كه مصرف­كنندگان به ايمني مواد غذايي كه حاوي نگهدارنده هاي سنتزي بوده، اطمينان ندارند به مصرف مواد غذايي طبيعي كه از محصولات طبيعي به عنوان نگهدارنده جايگزين نگهدارنده هاي شيميايی استفاده شده گرايش پيدا كردند. یکى از روش­هاى تولید غذاى سالم استفاده از مواد با ساختار طبیعى است. استفاده از اسانس­ها و عصاره­هاى گیاهى به عنوان افزودنى­هاى ضد باکترى و ضد قارچى یکى از این روش­ها مى­باشد. حدود 3000 نوع اسانس شناخته شده است که در حدود 300 نوع از نظر تجارى، مخصوصاً با هدف تجارت عطر و چاشنى مهم هستند به طورى که تعدادى از این اسانس­ها خواص ضد میکروبى دارند. در کنار خواص ضد میکروبى اسانس ها یا ترکیبات شان، اثرات ضد ویروسى و ضد قارچى، ضد مسمومیتى، ضد انگلى و ضد حشره نیز مشخص شده است (بارت،2004).

در واقع گياهان دارويي مخازن غني از متابوليت­هاي ثانويه و در واقع منابع موثره اساسي بسياري از مواد دارويي مي­باشند . كه يك يا برخي از اندام هاي آنها حاوي ماده ي مؤثره است . اين ماده كه كمتر از 1% وزن خشك گياه را تشكيل می­ دهد، داراي خواص دارويي مؤثر بر موجودات زنده است.

معلوم نيست دقيقاً از چه زماني گياهان به عنوان دارو مورد استفاده انسان قرار گرفته اند . مسلماً اطلاعات مربوط به اثرات و خواص گياهان دارويي از زمان هاي بسيار دور به دست آمده و سرانجام در اختيار نسل هاي معاصر قرار گرفته است. اين تلاش ها تا به امروز هم ادامه يافته و در حال حاضر هم، با سرعت هرچه بيشتر پيش می­رود (تاجکریم و همکاران، 2010).

 

  • اهمیت موضوع

افزایش سطح آگاهی مردم و نگرانی درخصوص عوارض نگهدارنده­هاي شیمیایی از قبیل سرطانزایی و سمیت، کاربرد مواد نگهدارنده و ضد میکروبی طبیعی و گیاهی مانند اسانس­ها و عصاره­هاي گیاهی را افزایش داده است . استفاده از ترکیبات ضد باکتریایی به منظورکاهش تعداد میکروارگانیسم ها در مواد غذایی از نظر صنایع غذایی و کنترل کیفیت و نیز از نظر بهداشت وسلامت عمومی حائز اهمیت فراوان است (کانالیک و موری، 2001). زیرا غذاهاي فاسد شده علاوه بر آسيب به سلامت مصرف كننده، به توليد كننده نيز از لحاظ اقتصادي ضرر می­رسانند (تاجکریم و همکاران، 2010).

یکی از راه­هاي کنترل رشد باکترى هاى پاتوژن مواد غذایی استفاده از نگهدارنده­ها و ترکیبات ضد میکروبی می­ باشد. افزودن مواد شیمیایی به منظور نگهداري مواد غذایی معمولاً برمبناي جلوگیري از رشد میکروبی و یا کشتن و از بین بردن گروه هایی از میکروارگانیسم­هاي مضر می­باشد. با توجه به نگرانی­هاي عمومی درخصوص عوارض نگهدارنده­هاي شیمیایی تمایل به مصرف محصولاتی است که فاقد نگهدارنده بوده و یا در استفاده از آن ها از نگهدارنده طبیعی استفاده شده است. عصاره­ها و اسانس­هاي گیاهی و اجزاي تشکیل دهنده آنها داراي اثرات شناخته شده ضد باکتریایی می­باشند (کانالیک و موری، 2001).

تكنيك­هاي جديدي از قبيل فشار زياد، نانوتكنولوژي، پرتوافكني و غيره  به طور وسيعي در خنثي سازي ويژگي­هاي مواد غذايي استفاده مي­شود، در حالي كه تركيب­هاي جديد با و يژگي­هاي عملكردي به بهبود سلامتي كمك مي­كنند. حذف افزودني­هاي غذايي كه به طور وسيعي استفاده مي­شود، مورد تقاضاست، در حالي که افزودني­هاي طبيعي هم از نظر كيفيت و هم از نظر ايمني مورد تأييد هستند. به همين منظور محققان بدنبال منابع جديدي از تركيب­ها و يا افزودني­ها هستند . اين عصاره­ها داراي خاصيت ضد ميكروبي در چندين ماده غذايي هستند (فرناندز-لوپز و همکاران، 2005).

1-2-1- مزیت استفاده از عصاره و اسانس های گیاهی

با افزايش تعداد سويه­هاي باكتريايي مقاوم به آنتي­بيوتيكهاي گوناگون، تلاشهاي بسياري براي استفاده از توان بالقوه خاصيت ضدميكروبي گياهان انجام پذيرفته است. از طرف ديگر ظهور سويه­هاي مقاوم در بين باسيل­هاي گرم منفي و كوكسيهاي گرم مثبت مانند جنسهاي سودوموناس، كلبسيلا، انتروباكتر، استافيلوكوكوس و انتروكوكوس مشكلاتي را در درمان عفونتهاي ناشي از اين باكتري ها به وجود آورده است(اوصلاح و همکاران، 2007).

تركيبات ضدميكروبي به دست آمده از گياهان با مكانيسم­هايي متفاوت از آنتي­بيوتيكها، باكتري­ها را حذف مي­كنند كه اين مسئله در درمان عفونتهاي ناشي از سويه­هاي مقاوم ميكروبي از نظر باليني حائز اهميت است (الوف، 1999).

  • اهداف پژوهش

1-3-1- هدف اصلی

هدف اصلی از این بررسی، تعیین اثر آنتی باکتریال عصاره پوست لیموترش برمیکروارگانیسم های موجود در مواد غذایی است.

تعداد صفحه : 75

قیمت :14700 تومان

بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد

و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.

:               serderehi@gmail.com

در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.

***  *** ***

جستجو در سایت : کلمه کلیدی خود را وارد نمایید :
 

 

برچسب ها :